Spiritfarer tilbyr en givende, inderlig opplevelse av å gå videre og lære å gi slipp

(Bildekreditt: Thunder Lotus)

På begynnelsen av reisen min som Stella i Spiritfarer, våkner jeg på karmosinære bredder for å finne meg selv på en liten robåt med katten min påskelilje. En mystisk hettefigur trekker meg med, og med en blomstrende stemme presenterer de seg som Charon, en Spiritfarer. Eller, i det minste, de var en Spirifarer. Nå er det imidlertid deres tid å gå, og Stella og påskelilje vil ta over og «dele byrden» av rollen. 

Som åndsfarer opptrer du som en omsorgsperson, dyne og fortrolig til spredte ånder som er fanget i denne mystiske verden som består av forskjellige øyer. Det er din jobb å oppfylle deres siste forespørsler, og på denne måten, klar disse døende sjelene til å gi dem videre ved å ta dem til Everdoor, som fungerer som en slags portal til livet etter livet. Etter å ha tilbrakt tid med humøret, vet jeg allerede at det ikke vil være lett å si farvel og la dem gå, men det er først når jeg er over på slutten av reisen, at jeg virkelig fatter vekten av belastningen som blir lagt på meg. 

Gi slipp  

(Bildekreditt: Thunder Lotus)

Charons ord begynner å ha en dypere og dypere betydning jo lenger jeg går videre. Den nå altfor kjente klumpen i halsen begynner å dannes og tårene truer med å søle fra øynene mine. Tiden er inne igjen. En annen ånd er klar til å forlate. Å bli sluppet. Astrid løveånden vil bort. 

Problemet er at jeg allerede er så knyttet til henne, og selv etter å ha tatt farvel med mange andre ånder på dette stadiet, har jeg fremdeles det vanskelig å forene med tanken om at hun vil være borte. Astrid har vært på båten min i ganske lang tid, og jeg er vant til hennes tilstedeværelse på skipet mitt. Tanken på at hun endelig går videre får hjertet mitt til å synke. Jeg vet at det er til det beste, men det gjør fortsatt vondt. Å gå til Everdoor blir ikke enklere.

Måten jeg føler så sterkt på Astrid og alle andre ånder jeg møter er et vitnesbyrd om hvor effektivt Spiritfarer skildrer karakterene sine. Med så mye oppmerksomhet på detaljer har hver ånd sin egen distinkte personlighet, og som et resultat er det altfor lett å utvikle en kjærlighet for dem. Fra måten den uhyggelige froskeånden Atul spretter hendene på magen i glede, til det lekne skrittet til Stanley barnesopp og den elskende søte, eldre pinnsvinet Alice, har alle sine egne spesielle måter, uttrykk, smak og mangler, som gjør at de virkelig føler seg som utkledde mennesker jeg lett kan møte i det virkelige liv. 

Les mer  Assassin’s Creed Valhalla tips: 13 måter å være (Vi) kongen av verden på kort tid
Les mer  Crossplay og cross-gen play kommer til Watch Dogs Legion online moduser

(Bildekreditt: Thunder Lotus)

Når jeg tar hver ånd til Everdoor, gråter jeg uten å mislykkes hver gang, men jeg kan heller ikke la være å føle at jeg tar del i noe spesielt. Jeg er vitne til de siste øyeblikkene deres, det punktet de kommer til å ordne med sitt eget liv og deres slutt, og det er så givende å hjelpe dem å komme dit de trenger å være. 

Mens åndene noen ganger snakker om ubehagelige sannheter som vi alle kan forholde oss til når vi blir møtt med ideen om vår egen dødelighet, hjelper meg å slippe å slippe å høre dem snakke om deres beredskap til å forlate dem. Etter at Stella og Astrid deler en siste varm omfavnelse, skyter løveånden opp i himmelen for å bli med de andre åndene jeg har sluppet så langt, og blir en stjernekonstellasjon som gjenspeiler formen av hennes åndsform. 

Om natten forblir stjernebildene og dekorerer stjernene havet over. Jeg trøster meg med å tro at de passer på meg når jeg fortsetter min reise med Stella. At de fortsatt er med meg, selv om de ikke er der fysisk lenger. Meldingen som menneskene vi møtte og kjente i livet, blir hos oss lenge etter at de er borte, er hjertet til Spiritfarer. Åndene hjelper deg med å komme videre akkurat som du hjelper dem, og spor av karakterene du møter forblir rundt deg når du beveger deg fremover. 

Å finne balanse  

(Bildekreditt: Thunder Lotus)

Den emosjonelle tyngden ved å gi slipp på sprit blir balansert med de mindre oppgavene som utgjør en stor del av opplevelsen til Spiritfarer. Ettersom det er et styringsspill, bruker du mye tid på å samle ressurser, ta vare på humøret og vedlikeholde de mange forskjellige fasilitetene på skipet ditt når du reiser til forskjellige steder på kartet. Når en syklus for dag og natt er satt opp, stopper skipet når natten faller, og du kan enten sove til morgen, eller utføre forskjellige små oppgaver som fiske, pleie av planter, passe husdyr og fiske mens du venter for at solen skal komme opp.

Jeg finner meg lett å skli inn i en rutine når jeg setter båten til å reise til et sted, og det er noe så trøstende ved å gå tilbake til den kjente rytmen ved å utføre mindre oppgaver etter å ha sluppet å få en annen ånd. For mens jeg savner tilstedeværelsen av min nyvunne åndsvenn, og deres fravær setter spor i hjertet mitt, kan jeg fortsette fremover. Jeg kan komme meg videre. 

Les mer  Blood Bowl 3 får hver kamp til å føles som en dødsdrevet Super Bowl
Les mer  Fortnite The Location: Hvor skal du ødelegge Collector Cases på The Collection?

Hver ånd lærer deg hvordan du samler en bestemt ressurs gjennom en karakterspesifikk hendelse du kan ta del i på skipet ditt. Akkurat som hver ånd er forskjellig, er hver hendelse et skue å se på sin egen særegne måte – fra hopping til å samle mystiske maneter til å fange lyn på en flaske, og samle kometer som dusjer ned i en gnist av regnbuer, ledsages hver aktivitet av et annet musikkspor som virkelig løfter opplevelsen. 

(Bildekreditt: Thunder Lotus)

Enten det er ved å hjelpe deg med å samle en bestemt ressurs, eller av det fysiske rommet de etterlater seg på skipet ditt, forsvinner åndens nærvær aldri virkelig. Rommene, som også gjenspeiler deres personligheter, blir nesten monumenter for figurene som delte en del av reisen med deg. Når en ånd går til Everdoor, etterlater de seg en åndsblomst som hjelper deg med å oppgradere båten din. Blomsten, sammen med en Obol-mynt du kan bruke ved helligdommer for å låse opp nye trekk for Stella, er stadige påminnelser om både reisen du har vært gjennom så langt, og åndene som hjelper deg å komme dit du er nå.

Både skipets oppgraderinger og Stellas evner utgjør Spiritfarers progresjonssystem. Visse deler av kartet, for eksempel, vil være stengt for deg med forskjellige elementer som isblokkader, og ved å oppgradere båten hjelper du å navigere gjennom disse hindringene. Den behagelige følelsen av progresjon du får når du låser opp en ny oppgradering eller ser båten din vokse seg stadig høyere når du legger til den gjør at alt du gjør føles oppfylt. 

Kjærlighet og latter  

(Bildekreditt: Thunder Lotus)

I alle sine tyngre, bittersøte øyeblikk, er Spiritfarer også full av svak humor som virkelig hjelper å ta kanten av. Jeg blir kontinuerlig hyggelig overrasket over alle de små pipene og dialogene jeg møter når jeg snakker med ånder som bor på øyer. Fra å fortelle meg for å hoppe på parasollparaplyen, til å erklære at jeg er en morder for å ha kuttet et tre, synes jeg at jeg ofte ler høyt, og det er vanskelig å ikke bli sjarmert av alle fasetter av denne fiktive verdenen. 

Les mer  Forvent flere PS5-aksjer i morgen fra disse forhandlerne
Les mer  Assassin’s Creed Valhalla tips: 13 måter å være (Vi) kongen av verden på kort tid

Det er ikke lett å lage noe som kan få deg til å le så mye som det får deg til å gråte, mye mindre når det kommer til et spill som utforsker å komme til orde med livets slutt, men teamet på Thunder Lotus lykkes med å få så mange følelser virvler rundt hele hjertet mitt, og det er like trøstende som det beveger seg. 

Selv om noe av landbruks-, håndverks- og ressursinnsamlingsmekanikken føler seg kjent, har Spiritfarer så mye rikdom og dybde, og alt du gjør føles meningsfylt og givende. Selv mellom øyeblikk når jeg ikke spiller spillet, får jeg meg til å tenke på det og plukke ut alle de små detaljene som virkelig får det til å skinne. Fantastisk animert og vakkert brakt til liv med et fortryllende lydspor, å suge opp severdighetene og lydene fra denne mystiske verdenen er en sann glede, og å tilbringe tiden min med de elskelige åndene er en opplevelse jeg ikke snart vil glemme. 

Spiritfarer er offisielt ute nå på Xbox One (og Game Pass), PS4, Nintendo Switch og PC (via Steam, Epic og GOG).