Netflix’ One Piece-showrunner snakker om Luffy, utfordringer og om å overbevise motstanderne.

Uansett hvordan man måler det, ser det ut til at Netflix’ live-action-filmatisering av One Piece har fått en forrykende start. Etter at serien endelig ble lansert i slutten av august, har reaksjonene vært svært positive, og adaptasjonen har tilsynelatende brutt live-action-anime-forbannelsen.

I forkant av lanseringen av seriens første sesong fikk GamesRadar+ muligheten til å snakke med showrunner Steven Maeda (som deler denne æren med Matt Owens) om hvordan vi har kommet så langt, den største utfordringen i det årelange prosjektet, samarbeidet med skuespillerne og One Piece-skaperen Eiichiro Oda.

Følgende intervju er lett redigert for klarhetens og lengdens skyld.

One Piece

(Bildekreditt: Netflix)

GamesRadar+: Hvor godt kjente du til One Piece på forhånd? Og hva gjorde du for å forberede deg?

Steven Maeda: Jeg kjente til One Piece, men jeg hadde ikke gjort noe dypdykk. Jeg hadde lest litt, men ikke fordypet meg i det. Så da jeg først hørte om serien, tenkte jeg: «Det er ganske interessant, la meg sjekke det ut». Og jeg begynte å lese, og så fortsatte jeg å lese, og jeg fortsatte å lese.

Jeg hadde en ganske god anelse om at den første sesongen kom til å bli East Blue, så jeg tenkte: «Ok, de første 100 kapitlene». Så jeg slukte dem, og så slukte jeg dem igjen, for det er så mye materiale, og du må få det inn i hodet. Og da jeg begynte å jobbe med serien, fortsatte jeg å lese. Og så tenker jeg, hva er vi nå? 1089 kapitler eller noe sånt? Odas verden bare vokser og vokser.

Det er mye One Piece, og det ligger mye arbeid bak! Men hva var den største utfordringen for deg?

Jeg tror den største utfordringen for meg var å finne balansen i serien. Og det jeg mener med det, er at fanbasen er så hardcore, de er så hengivne og dedikerte til denne serien. Så det var en stor utfordring å betjene denne fanbasen og få serien til å føles som «Ja, dette er One Piece!». Det er en enorm utfordring i seg selv.

Men i tillegg tror jeg ikke serien gjør det bra hvis du bare får fansen med deg og ingen andre ser på. Så vi måtte også sørge for at serien er tilgjengelig for nye fans, og at folk som tenker: «One Piece, hva er det?», ser traileren, klikker seg inn på den og tenker: «Å, jeg er med, jeg må fortsette å se på dette.» Så utfordringen fra begynnelse til slutt var å finne balansen mellom hvor mye fan-service vi skulle gjøre og hvor tett vi skulle holde oss til den originale mangaen, og hvor mye vi skulle finne på og la serien være sin egen greie.

Netflix' One Piece-stillbilde med alle stråhattene fra serien på Going Merry.

(Bildekreditt: Netflix)

Hvordan gikk dere frem for å sikre at dere hadde den rette Luffy og så videre? Og hvordan var det å jobbe med skuespillerne?

Skuespillerne var fantastiske. De var virkelig fantastiske. En så uensartet gruppe skuespillere som kom fra hele verden. Noe av det som var fint med rollebesetningen, var at Oda-san i et av SBS-notatene sine for mange år siden ble stilt et spørsmål: Hvilken nasjonalitet ville stråhattene hatt hvis de var fra vår verden? Og han svarte på spørsmålet med uhyggelig mange detaljer. Så vi tok det og gikk videre med det.

Luffy, vi visste at vi ville se på Brasil, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Vi visste at vi ville at Zoro skulle være japansk. Vi visste så mange ting at vi hadde et forsprang som Oda selv hadde velsignet. Så vi tenkte: «Dette er en god idé, det er en fantastisk mulighet.»

Les mer  Nyheter om The Witcher sesong 4 og alt vi vet så langt om Netflix-seriens tilbakekomst

Castingprosessen var vanskelig, bare fordi vi virkelig lette etter den rette personen, uansett om vedkommende var kjent eller ikke. Det var ikke en typisk casting av stjerner. Og vi fant noen som hadde mye erfaring, og noen som hadde veldig lite erfaring.

Og selvfølgelig, som du nevnte med Luffy, var IÑaki Godoy et slikt funn. Hvis vi ikke hadde klart å få ham med i serien, vet jeg ikke hvem andre som kunne ha gjort det. Fordi han er en så glad og ekte person, og det du ser på skjermen og i intervjuer? Det er IÑaki, og det er litt vanskelig å tro, for han er bare den fyren.

Og det var så gøy å se hvordan han først begynte å ta med seg personligheten sin inn i rollen, men så virkelig begynte å leve seg inn i den og gjøre ting i rollen som ikke var skrevet i manus, men som var perfekt Luffy. Han bare løp av gårde for å komme seg fra et sted til et annet. «Hvorfor løper han? Jeg vet ikke, men det er flott. La oss fortsette med det!» Så ja, jeg føler at vi var veldig heldige i castingprosessen, men vi fikk også gode folk foran oss.

Emily Rudd som Nami på en båt i et stillbilde fra Netflix' One Piece.

(Bildekreditt: Netflix)

Jeg gjorde et kort intervju med Oda i går, og jeg vet fra det intervjuet og fra alt som har blitt sagt offentlig, at han ikke var redd for å si sin mening om ting, og at han var ganske…

[ler]

-sterkt involvert. Hva slags notater hadde han til deg? Var det noe du endte opp med å måtte kjempe for?

Ja, absolutt. Med en skaper som har – han er et geni. Dette er sandkassen hans, og vi bare leker i den. Når det er sagt, er åtte episoder på TV ikke 100 kapitler i en manga. Så det var helt klart nødvendig med en viss tilpasning. Det er en tilpasning. Hvis du gjør en 1:1, ser jeg ikke poenget med det.

Når det er sagt, er det en-til-en-øyeblikk i serien som vi mente måtte være så like mangaen som mulig. Og så var det steder der vi tok oss noen friheter i håp om at det skulle føles som om det kunne ha skjedd i One Piece, selv om det ikke skjedde akkurat slik i mangaen.

Så ja, Oda-san var veldig påståelig og utfordrende og spurte oss hele tiden: «Er det One Piece?». Og det var veldig interessant for manusforfatterne og produsentene å lære One Piece av ham og av kildematerialet, men også å se at det ble overført til alle avdelingslederne våre etter hvert som vi begynte å produsere, for det er en bratt læringskurve å forstå hva som er One Piece og hva som ikke er det. Og jeg håper at vi fikk til det meste. Men det var definitivt utfordrende for alle, og jeg føler at vi fikk det til.

Det er interessant å høre hva du mener om det, for det finnes jo massevis av filmatiseringer der ute. Det finnes så mange i så mange forskjellige sjangre. Og originalene av disse tingene er flotte, men 1:1, hvis du ikke er additiv, hva er det du tilfører samtalen, ikke sant?

Nettopp! Nettopp. Derfor var det første jeg gjorde… OK, hvordan skal vi strukturere dette, for hvis vi har åtte episoder til å fortelle en historie, er det veldig forskjellig fra mangakapitler som ikke nødvendigvis har den samme innebygde buen og følelsesmessigheten i de åtte episodene. Vi har gjort et par endringer og lagt til noen ting som bidrar til å øke faren, øke innsatsen og forsterke følelsene. Måten vi gjorde tilbakeblikk på for alle, og jeg var veldig opptatt av å gjøre tilbakeblikk for alle, selv om det var veldig dyrt å gjøre det. Men jeg tror det vil lønne seg i stor grad.

Les mer  Josh Hartnett og Kate Mara bryter ned Black Mirrors mest hjerteskjærende episode ennå

One Piece

(Bildekreditt: Netflix)

Hva er favorittendringen din i live-action-serien?

Jeg vil si at det er to endringer som jeg virkelig likte og kjempet veldig hardt for. Den ene var fremflyttingen av marinesoldatenes forfølgelse av Garp, Koby og Helmeppo, og å få disse karakterene, som egentlig ikke kommer tilbake i historien før rundt kapittel 300 i mangaen, inn i historien for å få det til å føles som om det var marinesoldater i hælene på oss.

Og så ga det oss også muligheten til å fortelle den virkelig fine versjonen av historien om Garp og Luffy, der vi halvveis i sesongen avslører: «Herregud, det er bestefar!». Og så ser vi parallellen mellom Koby og Luffy, der den ene prøver å bli den beste marinesoldaten han kan bli, og den andre prøver å bli den beste piraten han kan bli. Det var en veldig fin parallell i historien – det var bare ikke akkurat på det tidspunktet i de 100 kapitlene.

Jeg vil si at det andre jeg er veldig stolt av, er å ta opp Arlong og la ham være den store skurken i første sesong, slik at første sesong føles som om den har en struktur som begynner og slutter med East Blue-reisen. Men den knytter også Arlong til seg som antagonist og pakker også inn historien om Nami på en måte som virkelig lønner seg på slutten av sesongen.

I årenes løp må Oda ha hatt mange muligheter til å gjøre noe lignende før. Hva er det som skiller denne fra de andre, synes du? Hva er det som gjør den annerledes eller bedre, slik at den får Odas kvalitetsstempel og faktisk har krysset målstreken her?

Jeg tror at dette er riktig tidspunkt for denne historien å komme ut på. Teknologisk sett tror jeg at de visuelle effektene har kommet til et punkt der de, selv om de er veldig dyre, er overkommelige for denne typen serier, og tv-serier lages med tanke på at det brukes mye tid og penger på dem for å gjøre det riktig, slik at folk ikke ser på dem og tenker: «Ah, du vet, effektene er elendige, det ser forferdelig ut.» Det var det ingen som ønsket.

Så jeg tror det handlet om timing når det gjelder teknologi, men det føles også som en historie for vår tid som må fortelles. Om å følge drømmene sine – og jeg har alltid sagt at Luffys superkraft er evnen til å inspirere andres drømmer, ikke å strekke dem. Det er der, men det faktum at han klarer å få deg til å huske drømmen du trodde lå i fortiden, og få deg til å tro på den og bli med ham? Det er en fantastisk superkraft, og jeg tror det er noe som må ut i verden akkurat nå.

Sanji smiler i et stillbilde fra Netflix' One Piece.

(Bildekreditt: Netflix)

Du har jobbet med mange store serier [X-Files, Lost] opp gjennom årene, men det virker rimelig å si at dette, i hvert fall internasjonalt eller globalt, er det desidert mest profilerte arbeidet du har gjort.

Helt klart.

Hvordan tilnærmer du deg det å lede noe som dette? Er det veldig forskjellig fra andre programmer? Eller er det mye overlapping?

Les mer  The Last of Us -fansen tror de har kastet Abby i sesong 2 av HBO -showet

Det er veldig forskjellig fra andre serier. I en vanlig TV- eller kabelserie tar innspillingen av piloten kanskje 15-20 dager, hvis du er heldig. Så tar episodene sju, åtte, 12 dager, eller noe sånt. Denne serien ble filmet som en spillefilm.

Med den tiden og de pengene vi hadde til rådighet, var det spillefilmslengde og spillefilmkvalitet, i hvert fall nesten. Det var definitivt å ta på seg en ny hatt for å kunne si: «OK.» Jeg har kjørt serier som har vært strammere og mer tidkrevende med tanke på hva vi måtte få gjort på en gitt dag. Dette var annerledes. Antallet sider du må nå på en dag, er mye lavere, og det er flott, for da har du mer tid til å bruke på det.

Antallet kulisser som ble bygget av vårt fantastiske produksjonsdesign- og konstruksjonsteam; jeg har aldri gjort noe lignende før. Vanligvis bygger man en kulisse som Baratie, hvis man i det hele tatt har råd til en kulisse som Baratie, og bruker den ikke bare gjennom hele sesongen, men gjennom hele serien. Baratie brukte vi i to episoder før det ble revet, og det knuste hjertet mitt å se hvor mye arbeid som var lagt ned i å sette det opp, og så skulle det rives ned. Det samme gjaldt Windmill Village. Den var med i to episoder i et tilbakeblikk for Luffy – revet ned. Og jeg har aldri gjort noe lignende før. Så det var en luksus, og noe jeg tror vil lønne seg i det gigantiske omfanget du ser på skjermen.

Zoro holder flere sverd i været i et stillbilde fra Netflix' One Piece-filmatisering.

(Bildekreditt: Netflix)

Hvordan ser en suksess for filmatiseringen ut for deg? Bortsett fra at en masse mennesker ser på den, at seertallene går opp, det er jo flott. Men hva vil gjøre dette til en vellykket live-action-filmatisering?

For meg handler det om å finne den rette balansen. Belønningen er å finne den balansen der hardcore-fansen virkelig elsker serien og liker stemningen – selv de tingene som er annerledes – og at nye fans kommer inn og sier: «Jeg har aldri hørt om One Piece, men jeg elsker dette. Nå vil jeg lese mangaen, jeg vil se animeen.» Og jeg hadde det på samme måte da jeg så Game of Thrones for første gang. Jeg tenkte: «Hva er dette? Dette må jeg lese!». Så det handler om å få begge leirene inn under samme telt og håpe at alle er fornøyde med det.

Og så tror jeg at de jeg virkelig vil ha, og dette er mitt eget ego, men de jeg virkelig vil ha, er de som er negative og sier: «Dette kommer aldri til å fungere. Live-action-manga eller anime-filmatiseringer fungerer ikke, de er forferdelige over hele linja.» Og jeg har lest noen innlegg på sosiale medier der folk sier: «Tør jeg si at jeg har sett traileren nå, og at jeg er litt håpefull?». Jeg vil at de skal tenke: «Herregud, jeg tok feil. Dette er mulig, det er gjennomførbart, og de gjorde det i serien.»

Den første sesongen av live-action-serien One Piece er for øyeblikket tilgjengelig på Netflix. Hvis du allerede er ferdig med den, finner du her noen av de beste Netflix-seriene du kan se akkurat nå.

Og hvis du er ute etter mer One Piece, kan du sjekke ut intervjuene våre med Luffys IÑaki Godoy, Zoros Mackenyu, Namis Emily Rudd, Usopps Jacob Romero Gibson og Sanjis Taz Skylar.

Frenk Rodriguez
Hei, jeg heter Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en sterk evne til å kommunisere tydelig og effektivt gjennom mitt forfatterskap. Jeg har en dyp forståelse av spillindustrien, og jeg holder meg oppdatert på de siste trendene og teknologiene. Jeg er detaljorientert og i stand til å analysere og evaluere spill nøyaktig, og jeg tilnærmer meg arbeidet mitt med objektivitet og rettferdighet. Jeg bringer også et kreativt og nyskapende perspektiv til skrivingen og analysen min, noe som bidrar til å gjøre guidene og anmeldelsene mine engasjerende og interessante for leserne. Samlet sett har disse egenskapene tillatt meg å bli en pålitelig og pålitelig kilde til informasjon og innsikt innen spillindustrien.