Assassin’s Creed Mirage-parkour føles som å komme hjem, og det var akkurat det jeg hadde håpet på.

Jeg hadde ikke forventet at Assassin’s Creed Mirage skulle føles så bra. Det er nesten åtte år siden vi tumlet over hustakene i det siste «tradisjonelle» Assassin’s Creed-spillet i Syndicate, og siden da har vi vært i Egypt, Hellas og vikingenes England i en trilogi av RPG Assassin’s-opplevelser som forsøkte å omdefinere hva et Assassin’s Creed-spill kunne være. Før vi drar til Japan for et nytt rollespilleventyr med Assassin’s Creed Red, tar Ubisoft Bordeaux fatt på en mer kompakt, mer folkelig opplevelse ved å fortelle historien om Basim Ibn Ishaq i Bagdad på 800-tallet. Og jammen føles det bra.

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Etter å ha tilbrakt rundt 1000 timer i Assassin’s Creed Origins, Assassin’s Creed Odyssey og Assassin’s Creed Valhalla, har jeg mer enn gledet meg over hvor dyp og rik en opplevelse et rollespill kan være. Likevel, da jeg så den gamle oppfordringen om å trykke «venstre analogpinne + A» for å løpe fritt, innså jeg hvor mye jeg hadde lengtet etter det gamle Assassin’s Creed. Å se Basim gå på tå over tau, hoppe over brystninger og trille over hustak tok meg rett tilbake til Ezio Auditores dager – spesielt når jeg så ham svinge seg rundt hushjørnene på de flott plasserte taljene.

Det krever litt tilvenning å huske at en tilbakevending til klassisk mekanikk betyr at du ikke lenger kan klatre på hva som helst. Ubisoft Bordeaux forteller meg at målet er å gjøre klatring til et puslespill igjen, og det vises. Du må lete etter håndtak i vindusbuer og døråpninger, avsatser og kroker for å komme deg høyere opp og vanligvis vekk fra flere nysgjerrige øyne, eller for å komme deg vekk fra vakter du har klart å varsle.

Fra skjult bytte til skjult kniv

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Før han blir snikmorder, eller «Hidden One» som de kalles på dette stadiet i historien, er Basim en tyv, så han har alltid holdt seg i skyggene. Dette er en opprinnelseshistorie fra filler til rikdom, der Basim går fra å jobbe med vennen Nehal for å finne deres neste måltid til å bli mestersnikmorder. Heldigvis er mange av ferdighetene som kreves, de samme hele veien. Lommetyveri, som gjennomføres med et raskt, tidsbasert minispill som blir vanskeligere jo mer penger du potensielt kan stjele, kan være forskjellen på om du har nok til å hjelpe de lokale barna eller om du klarer å kjøpe den kinesiske hårnålen som målet ditt vil ha til samlingen sin.

Les mer  9 døde romtips for å slå remakeens skrekk

Hvis du smelter inn i en folkemengde, kan du kanskje komme deg uanmeldt inn i et bevoktet område, men du kan også bestikke en bråkete musiker og lage akkurat passe mye bråk for å distrahere vaktene. Å dykke under vann eller bevege seg gjennom en tett folkemengde kan være billetten til å riste av seg jagende vakter og unngå å slå ytterligere alarm. Dette er velkjente mekanikker for alle som er gamle fans av serien, men de er velkomne tilbake, og de er utført med en slik oppmerksomhet på nostalgi at det føles fantastisk å spille.

Historieinteresserte forener seg

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Assassin’s Creed Mirage slipper oss også inn i Alamut, som etter alt å dømme vil være fylt med påskeegg for de aller største fansen.

Det betyr imidlertid ikke at Assassin’s Creed Mirage sitter fast i fortiden. For det første er det et nytt notoritetssystem som gir deg en større følelse av denne sammenkoblede byen Bagdad. Hvis du blir tatt i et av de store hovedoppdragene, øker beryktelsesnivået ditt for hele stedet. Ved å rive ned plakater eller bestikke de rette personene kan du få ned beryktelsen, men hvis den blir for høy, blir du jaget av elitevakter. Det er ikke det du ønsker i et spill der det viktigste er å jobbe i det skjulte.

Hvis du likevel ender opp med å måtte slåss mot vakter, føles kampene lette, moderne og kvikke, spesielt sammenlignet med de langsomme kampene med hammer og øks i Assassin’s Creed Valhalla. Pareringssystemet er utrolig viktig, og du har en rekke gadgets du kan bruke, som røykbomber, som kan hjelpe deg med å komme deg ut av trøbbel. Disse dingsene er selvfølgelig også utrolig nyttige i stealth, fra blåspiler og kastekniver til støysendere og andre feller.

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Men det er Basim selv som er den virkelige styrken. Han er født og oppvokst i Bagdad og kjenner byen ut og inn. Ikke bare kjenner folk ham igjen, men de ønsker også å hjelpe ham, noe som åpner dører til nye oppdrag og oppgaver. Dette gjaldt spesielt i et av spillets black box-oppdrag som vi spilte, som gikk ut på å jakte på et mål som bare var kjent som The Treasurer. Tehandleren Kong hjalp oss med å få en billett til en privat auksjon som vi visste at målet ville være på, i bytte mot at vi slapp ut noen av varene hans fra et bevoktet lager.

Les mer  De største Vubers på jorden er speedrunning en utrolig god vampyroverlevende om seg selv

Da vi var inne på markedet der auksjonen fant sted, måtte jeg gjøre litt detektivarbeid for å finne ut nøyaktig hvem Treasurer kunne være. Jeg satte meg på en benk ved siden av et par kvinner som snakket om en bestemt parfyme, og tyvlyttet på samtalen deres helt til jeg klarte å få en av dem alene til å snakke ordentlig med meg. Jeg brøt meg inn i private rom for å lete gjennom skuffer og finne nyttige notater, og gjorde mye annet detektivarbeid før jeg selv gikk på auksjonen for å ta dem på fersken i budrunden.

Ikke glem rollespillet ditt

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Disse utvidede black box-opplevelsene gjør det mulig å snike inn mer av RPG-elementet. Dette er en lineær historie, Basims historie, så det er ingen dialogvalg, men det er valgmuligheter både når det gjelder hvordan du går frem og hvordan oppdragene utspiller seg. Hadde jeg for eksempel vært en flittig lommetyv, ville jeg hatt nok penger til å kjøpe den nevnte hårnålen. I stedet måtte jeg spore opp kjøperen og stjele den fra ham, før jeg fant en måte å komme meg inn i kassererens eksklusive kjøpmannslaug på. For å få tak i denne informasjonen måtte jeg bestikke en bodeier med en spesiell pollett, som er en av de unike valutaene i Mirage og virkelig åpner opp for nye muligheter for både sniking og etterforskning.

Det gir den samme følelsen av tilfredsstillelse som å fullføre et Hitman-nivå. Du vet at du har potensial til å utforske alle muligheter i området for å nå målet ditt, men hvilken vei du velger, er opp til deg. I motsetning til Hitman slutter ikke nivået der, du er tilbake i byen og må noen ganger forholde deg til avgjørelsene du har tatt andre steder – noe jeg fikk erfare på den harde måten.

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Etter at skattmesteren var tatt, valgte jeg å ikke ta opp kampen med de med rette ganske opprørte vaktene, men i stedet bare løpe ut av lauget. I flukten løp jeg ved et uhell rett gjennom lageret der jeg hadde skaffet Kongs tekister bare en halvtime tidligere. Flere sinte vakter jaget meg, men denne gangen for en helt annen forbrytelse. Heldigvis klarte jeg å riste dem av meg ved å dykke ned i en elv i nærheten og svømme oppstrøms en stund, men det etterlot et stygt merke på beryktelsesmåleren min.

Les mer  FIFA 23 Trophy Titans legger til styrket ikonkort for Zidane, Torres og Toure

Jeg elsker hvor mye du kan gjøre i Assassin’s Creed Mirage, og at det føles som et spill som belønner deg jo mer du utforsker. Det er små oppdrag å finne bare ved å snakke med folk som beveger seg gjennom eller bor i Bagdad eller overhøre en samtale, noe som igjen føles som om RPG-DNA-et sniker seg inn i denne mer tradisjonelle opplevelsen. Men i stedet for at det føles som en sammenblanding av sjangre, bidrar det bare til å gi liv til denne fantastiske byen.

Assassin's Creed Mirage

(Bildekreditt: Ubisoft)

Lidenskapen fra teamet hos Ubisoft Bordeaux er tydelig – både for serien og muligheten til å lede sitt første spill. Det skinner gjennom her ved at Assassin’s Creed Mirage gjør så mye for å hedre seriens opprinnelse uten å avfeie reisene vi har vært på de siste årene med Bayek, Kassandra, Eivor og co. Ut fra det jeg har sett så langt, gleder jeg meg til å se hva mer Basims historie har å by på, spesielt når det gjelder relasjonene han bygger opp med mentoren Roshan og de andre Hidden Ones.

Assassin’s Creed Mirage lanseres 5. oktober på PS5, Xbox Series X, PC, samt PS4 og Xbox One.

Frenk Rodriguez
Hei, jeg heter Frenk Rodriguez. Jeg er en erfaren forfatter med en sterk evne til å kommunisere tydelig og effektivt gjennom mitt forfatterskap. Jeg har en dyp forståelse av spillindustrien, og jeg holder meg oppdatert på de siste trendene og teknologiene. Jeg er detaljorientert og i stand til å analysere og evaluere spill nøyaktig, og jeg tilnærmer meg arbeidet mitt med objektivitet og rettferdighet. Jeg bringer også et kreativt og nyskapende perspektiv til skrivingen og analysen min, noe som bidrar til å gjøre guidene og anmeldelsene mine engasjerende og interessante for leserne. Samlet sett har disse egenskapene tillatt meg å bli en pålitelig og pålitelig kilde til informasjon og innsikt innen spillindustrien.